Rusi se OHLADILI od Crne Gore?

Vesti

Nepovoljna situacija“: Jesu li se ruski turisti ohladili prema Crnoj Gori?

U poslednjih nekoliko nedelja broj građana Rusije koji se interesuju za putovanje u Crnu Goru smanjio se za jednu trećinu, saopštava list „Kommersant“. Uzrok smanjenog interesovanja se objašnjava „negativnom medijskom atmosferom“ koja je stvorena oko Crne Gore posle izjava ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Federalne turističke agencije „Rosturizm“.

„U kontekstu naglog pogoršanja bilateralnih odnosa koje je isprovocirala Podgorica, kao i članstva Crne Gore u NATO-u čija se realizacija očekuje u najskorije vreme, a takođe u kontekstu odluke o potpunom pridruživanju sankcijama Evropske unije protiv Rusije koju su crnogorske vlasti same inicirale, primećujemo bujanje antiruske histerije u toj zemlji.Ne isključujemo moguće provokacije, hapšenja iz sumnjivih razloga i pokušaje izručivanja državljana Rusije trećim zemljama, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama“, rekla je Zaharova.

Kako je istaknuto u Asocijaciji turističkih agencija Rusije, dinamika rezervisanja turističkih putovanja u pravcu Crne Gore je upravo od treće dekade aprila opala za 25-30% u odnosu na prethodne nedelje.

Predstavnici onlajn servisa za prodaju karata avionskih kompanija OneTwoTrip saopštavaju da je u prvom kvartalu interesovanje za letove u Crnu Goru opalo za 10% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prema podacima ruskog turističkog onlajn servisa „Tutu.ru“, udeo Crne Gore u strukturi prodaja avionskih karata u inostranstvo tokom letnjeg perioda je za godinu dana opao sa 10,2% na 6,6%.

Opšte je poznato da je Crnu Goru u drugoj polovini prošle decenije zahvatio talas novogradnje, umnogome zahvaljujući prilivu ruskih investicija, i da je usled toga u primorskim naseljima udvostručen, a ponegde i utrostručen broj hotela i stambenih zgrada. „Međutim, sistemi kanalizacije su ostali stari, a oni su predviđeni samo za ljude koji stalno žive u tim naseljima. Crnogorske vlasti su bile zauzete oko pitanja vezanih za uvlačenje zemlje u NATO po svaku cenu i nisu obraćale praktično nikakvu pažnju ne samo na razvoj, nego čak i na redovni remont postojećeg sistema objekata za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda. Usled toga su vode ’ekološkog bisera’ Jadrana, pretvorene u izvor opasnih infekcija i bolesti“, zaključio je Kolbanovski. On je takođe istakao da je nova opoziciona koalicija koja je došla na vlast posle lokalnih izbora u Budvi, Kotoru i Herceg Novom bukvalno prinuđena da vadi kestenje iz vatre koje je nasledila od Đukanovićevog režima.

Crnogorska odmarališta nisu opasna samo zbog onoga o čemu govore rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ruska televizija. Daleko veću opasnost, po mišljenju ovog politikologa, predstavlja nepovoljna ekološka i epidemiološka situacija u mnogim većim crnogorskim odmaralištima o kojoj se stalno diskutuje u blogovima, na forumima i društvenim mrežama ruskog interneta, a nedavno je ta tema razmatrana i na Prvom kanalu ruske državne televizije. Konkretno, reč je o nekakvoj lokalnoj crevnoj infekciji koja po rečima Nikite Bondareva često napada turiste u Crnoj Gori zato što se kanalizacija ispušta direktno u more. „Đukanović i njegova ekipa su 27 godina na vlasti i za to vreme se nisu pobrinuli za poboljšanje kvaliteta vodovoda, kanalizacije i čistoće“.

Kakva će biti dalja politika Rusije prema Crnoj Gori?
Zabrana uvoza crnogorskih vina „Plantaže“ iz sanitarnih razloga bio je prvi odgovor na striktnu antirusku spoljnu politiku Podgorice, u koju spada i upućivanje direktnih optužbi Kremlju za navodni pokušaj svrgavanja aktuelne vlasti u oktobru 2016. godine i sabotažu evroatlantske integracije Crne Gore, a glavni cilj te integracije, kako su same crnogrske vlasti u više navrata priznale, jeste jačanje NATO-a i SAD na Jadranu i Balkanu, i sužavanje hipotetičkih mogućnosti Moskve da pojača svoj uticaj u regionu.