Šestorici osumnjičenih da su oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara produžen pritvor

Hronika Kostolac Vesti

Viši sud u Beogradu produžio je pritvor šestorici osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Pritvor im je produžen odlukom sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije do 23. aprila, da ne bi uticali na svedoke, rečeno je Tanjugu u tom sudu, a prenosi RTS.
Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i od tada su pritvoru.
U ovoj istrazi koju vodi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu osumnjičeni su šef službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavni projekt inžinjer u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac N. M, kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka M. L. kojima se na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.
Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B. V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a, ogranak iz Beograda, Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva Baywesen d.o.o Lazarevac i Ž. M, odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva Italiana Costrucioni s. p. a.
Sumnja se da su B. V. S, M. T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termoelektrane Kostolac B.
Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima Itliana Costrucioni s.p.a – ogranak Beograd i Baywesen d.o.o Lazarevac.
Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.