Salo

Smanji svoje salo

ZABAVA

Postoji na stotine načina i preko hiljadu trikova kako da dostigneš željenu težinu i ukloniš višak sala.

Međutim, problem je u tome što jedan način gubitka kilograma može da pomogne jednoj osobi, ali ne i svima koji se odluče da na taj način smršaju i reše se viška kilograma.

Razlog tome je što svi imamo drugačije telo i drugačije se gojimo. Način na koji se debljamo je takođe različit, kao i metod koji nam može pomoći da se rešimo neželjenih kilograma.

Istraživanje koje se bavilo analizom tipa i oblika tela, kao i načina gojenja, ukazuje na 6 različitih tipova sala, u zavisnosti od toga u kom delu tela se najviše akumulira.

Salo u gornjem delu tela

Nagomilava se ukoliko unosiš više kalorija nego što ih trošiš, pa je glavni razlog zašto se ono stvara – prejedanje i neaktivnost.

Bavi se aerobikom, hodaj, trči ili plivaj minimum 30 minuta svakog dana. Prestani sa konzumiranjem veštačkog šećera i zaboravi na slatka pića i hranu koja te ne zasiti, već te prevari i na taj način uneseš mnogo više kalorija nego što bi trebalo.

Salo u donjem delu abdomena

Uzrokuju ga stres, anksioznost i depresija.

Izbegavaj stres i nauči kako da se relaksiraš, jer se stres hormon kortizol akumulira u stomaku.

Najbolje rešenje za tebe je meditacija i vežbe disanja. Pij zeleni čaj, koji je odličan u sagorevanju masti, kao i za smirenje.

Salo u donjem delu tela

Može da nastane kao rezultat povećanog unosa glutena u ishrani, pa bi dobra ideja bila da probaš ishranu bez glutena.

Kao vežba dobro će ti doći penjanje uz stepenice, koje će da sagori salo sa tvojih butina veoma efikasno i zategnuće mišiće na nogama.

Ne preskači doručak, jer time aktiviraš metabolizam odmah posle ustajanja.

Otečen stomak

Veliki unos alkohola može da dovede do povećanja tvog stomaka, pa zato počni da brojiš pića, ako želiš da ti stomak bude ravan.

Smanji alkohol jer mnoge kalorije iz njega završavaju kao salo na stomaku, koje kasnije izaziva druge zdravstvene probleme.

Podeli dnevni unos hrane na više manjih obroka koji će ubrzati tvoj metabolizam i pomoći će ti da imaš energije tokom celog dana.

Salo na donjem delu tela uključujući i noge

Oticanje se sprečava smanjenim unosom soli koja izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu.

Nemoj sedeti nepomično duže od 30 minuta, a uvek se trudi da stojiš pravo i lepo hodaj. Najbolje bi bilo da legneš i malo podigneš noge, jer se na taj način sprečava nagomilavanje tečnosti u nogama.

Veliki stomak sa salom na leđima

Neaktivnost dovodi do pojave sala na stomaku i leđima, pa zato odmah počni da vežbaš.

Potrudi se da dovoljno spavaš, jer nedostatak sna dovodi do hormonskih promena, povećanja apetita i dovodi do gojenja i gomilanja sala u predelu stomaka i leđa.

Hrana bogata vlaknima može da ti pomogne, da smanji apetit i da ti stomak i leđa lepo izgledaju.

Zapamti da zdrava ishrana i aktivan način života imaju najbolji uticaj na tvoj izgled, bez obzira na oblik tela koji imaš.