SPINER – igračka koja mora da se ima

ZABAVA

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dete ne odlazi u školu. Za kratko vreme privukla je pažnju i odraslih, masovno se prodaje, iako mnogi ne znaju ni čemu ona zapravo služi.

Kao epidemija, pomama za novom igračkom raširila se po svim školama, gde se đaci takmiče ko će duže i zanimljivije da ga vrti.

Pune su i Kineske radnje , upravo kako je naišao talas velike potražnje, malo pošto je odjeknuo kao hit u svetu.

Spiner je kod nas došao pre nekih dvadesetak dana i ubrzo je postao veoma popularan među mladima pre svega, ali trend nije zaobišao ni odrasle. To je pre svega antistres sprava – ljudi se relaksiraju dok ga vrte i oslobađaju negativnu energiju.
Kupuju ga svi. Mnogi i ne znaju čemu on služi, ali ne žele da odskaču od okoline.

Ima i tarapeutsko dejstvo, jer dok ga vrtite tako se smirujete, što može pomoći i onima koji se odvikavaju od pušenja.

Ipak, ovo nije prvi put da se neka besmislena igračka nameće kao modni trend, pa je tako svaka generacija dece imala neku svoju zanimaciju. Deca devedesetih su imali „ljubimce“, početkom dvehiljaditih na školskim odmorima se vrteo „bejblejd“, dok je sada na scenu stupio spiner.

Plastični, metalni, sa lagerima..
Podsećajući na propelere aviona, spineri mogu da budu metalni, plastični, ispunjeni metalom iznutra ili pak lagerima na vrhovima. Mogu da svetle noću, da imaju dva, tri kraka ili čak pet, a i sami kraci mogu da budu različitih oblika, od pravilnih do nazupčenih.
Cena od 300 do 5.000 dinara
U zavisnosti od radnje i dizajna, spineri mogu da se kupe po ceni od 300 do 500 dinara, dok kineski trgovci ovu igračku na veliko prodaju za 200 dinara. Ipak, postoje i skuplje varijante, pa po određenim sajtovima za jedan spiner treba izdvojiti i do 5.000 dinara.