Svečani prijem, na OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO

VESTI

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić upriličili su  svečani prijem za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i njegove saradnike povodom posete Požarevcu. Prijemu su prisutvovali mnogobrojni gosti, članovi gradskog veća.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je izrazio veliko zadovoljstvo što se u Srbiji zaista oseća prijatejski prihvaćen i nada se da će se nastaviti saradnja Srbije i Republike Srpske.

Gradonačelnik Spasović je još rekao da je čast što je Požarevac jedan od 15 gradova u Srbiji u kojima se održala manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”. Tog dana je započelo prijateljstvo sa braćom preko Drine, a naša biblioteka je tom prilikom obogaćena sa 500 knjiga koje su naši cenjeni gosti poklonili, uz neizostavno uspostavljanje privredne saradnje između našeg grada i Banja Luke.

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI OTVORENA JE  IZLOŽBA  „25 GODINA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE“, U ORGANIZACIJI ARHIVA REPUBLIKE SRPSKE I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC.

Istorijske osnove Narodne skupštine Republike Srpske i same Republike Srpske bile su vekovne, a nastale su i prolazile kroz srpske bune i ustanke u Osmanksom carstvu i razvijale se pod austrougarskom okupacijom pod kojom je donesen Bosanski ustav i formiran Bosanski sabor uz veliko političko angažovanje  političkog i društvenog vođstva srpskog naroda.

Predsednik skupštine republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je samu izložbu i istakao njen značaj. Ispred grada Požarevca goste je pozdravio predsednik skupštine grada Požarevca Bojan Ilić. Direktorka istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić je u ime organizatora ove postavke važnih dokumenata koji prikazuju rad skupštine dug dve i po decenije dala uvodnu reč