bijenale vg 01

Treće međunarodno Bijenale “Golub i cveće Milana Besarabića“ sa porukom mira i ljubavi

Brančevski okrug Kultura

Izložbom umetničkih dela u svečanoj sali Srednje škole “Miloje Vasić“ u Velikom Gradištu, juče je, u prisustvu čelnih ljudi opštine i likovnih umetnika iz čitavog sveta, otvoreno treće Međunarodno bijenale “Golub i cveće Milana Besarabića“, posvećeno velikom pacifisti i svestranom umetniku otvorenog srca.

Ovom prigodom, organizator manifestacije Udruženje “Focus Europa“ za Jugoistočnu Evropu, uz lokalnu samoupravu i učesnike bijenala, poslao je čitavom svetu poruku mira iz Velikog Gradišta.

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Dragan Milić predstavio je Gradište kao grad turizma, poljoprivrede, sporta, ali i umetnosti, za šta je velikim delom zaslužna Snežana Milošević, predsednica Udruženja.

On je iskazao veliko zadovoljstvo ponovnom posetom umetnika ovoj opštini i što je “Gradište ovih dana svet u malom“, kao primer tom svetu u kojem treba da preovlađuje ljubav, razumevanje i pozitivno razmišljanje.

“Zato je dobro da bijenale nosi naziv “Golub i cveće Milana Besarabića“ jer znamo šta to simboliše. Nikada više nisu bili potrebni mir u svetu i ljubav među ljudima i ja se nadam da će to na kraju da pobedi.“, poručio je Milić sa ovog prijateljskog skupa uz poruku svim umetnicima da su uvek dobro došli u ovaj grad.

O značaju ovog događaja podsetila je Snežana Milošević: “U katalogu je 70 umetnika koji su konkurisali iz čitavog sveta i zaista mogu da kažem da je opština Veliko Gradište najveća opština umetnosti i kulture u Srbiji, a i na Balkanu. Čitava planeta je na dlanu i danas smo se okupili da proglasimo najbolje među najboljima.“, rekla je Milošević uputivši još jednom poruku mira, uz zahvalnost opštini domaćinu za podršku i razumevanje.

Odlukom žirija proglašena su tri pobednika bijenala koji su podelili prvo mesto – Oran Džebrailoglu, čuveni likovni umetnik iz Turske koji je prethodnog dana u gradskom parku izveo umetnički preformans, zatim Enas Mohamed iz Egipta i Nermin Alpar, umetnica iz Turske.

Nagrade najboljima uručio je predsednik opštine koji je i sam dobio zahvalnicu za podršku kao i opština Veliko Gradište. Zahvalnice su dobili i direktorka Srednje škole “Miloje Vasić“ Vesna Novković, Ilija Jacanović za predstavljanje Ramske tvrđave i Ljubomir Stokić za plovidbu Dunavom.

Pored ovih, dodeljene su i zahvalnice, diplome i specijalne diplome za doprinos u kulturi i učešće na Međunarodnom simpozijumu i Bijenalu.

Ovogodišnji program bijenala “Golub i cveće Milana Besarabića“ održava se na Srebrnom jezeru od 17. do 24. septembra.