Treće večeri u okviru Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, Narodno pozoriše Sombor sa predstavom „Galeb“

Kultura Požarevac Vesti

Predstava GALEB Antona Pavloviča Čehova u adaptaciji i režiji Milana Neškovića biće izvedena treće večeri  u okviru Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, na Velikoj sceni, Centra za kulturu u Požarevcum, sa početkom u 20 časova.

U predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević, Stefan Beronja.
Scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, kompozitor Duda Buržujka, scenski pokret Andreja Kulešević, scenski govor Saša Latinović.

„Dugo imam želju da se bavim „Galebom“ kao komedijom istražujući zašto je to podnaslov drame, s obzirom na to da se mnogi ljudi nakon čitanja zapitaju zašto je Čehov to nazvao komedijom i šta je tu smešno.

Ova drama mi daje prostora da preispitujem stvari koje me zanimaju kao reditelja: Gde živi žanrg Na sceni ili u glavi gledaocag Gotovo u svakoj glumačkoj školi koju poznajem, ne samo kod nas nego i širom sveta, u nekom trenutku se rade scene iz ovog dela, te sam tako i ja kao profesor glume na akademiji, zajedno sa prethodne tri generacije studenata, istraživao i čitao ovaj komad na različite načine. Mogu slobodno da kažem da su mi taj rad i iskustvo bili najbolja i najvažnija literatura pri radu na ovoj predstavi. Hvala vam dragi studenti.

Međutim u „Galebu“, ima još nešto meni blisko i važno: to je priča o ljudima koje ja poznajem i koji me okružuju. Od nastanka „Galeba“ je prošlo skoro 130 godina, svet se promenio na mnogo načina, ali ljudski odnosi, slabosti, karakteri – ne. Sebičnost, razmaženost, sujeta, pogrešni odabiri, velike i male strasti i traganje za ljubavlju, onom istinskom između majke i deteta, kao i ljubavnika – sve to isto i ja i svi mi danas imamo oko sebe, živimo to i sa tim ljudima, mi smo ti ljudi“, istakao je režiser Milan Nešković.

Naslovna fotografija : Milan Đurđević