I Zene Zive Na Selu 1

Tribina „Žene žive i na selu“ održana u Lučici

VESTI

“Žene žive i na selu” je kampanja za osnaživanje žena u ruralnim sredinama. Kampanja ima za cilj osnaživanje žena u ruralnim sredinama kao i podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda. Ova kampanja organizuje se u 8 sela u Srbiji.

Tribinu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, koji je ovom prilikom rekao da lokalna samouprava grada Požarevca ne razdvaja žene koje žive u seoskim sredinama i u urbanom području. Zatim je predsednik požarevačkog parlamenta još dodao:

”Prisutni su mogli da čuju zdravstvene radnike, gde se pričalo o edukaciji žena o preventivnim zdravstvenim pregledima, takođe razgovaralo se i o populacionoj politici. Osim toga žene se na selu moraju osnažiti kao i svuda u borbi protiv nasilja u porodici. Takođe želimo da čujemo i razgovaramo sa ženama iz seoskih sredina o njihovim idejama i inovacijama kako da unaprede i poboljšaju život koji se odvija u seoskim sredinama”.

Ovom prilikom vršena je i kontrola zdravlja meštanima sela Lučica.

Kampanja “Žene žive i na selu” , čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Sprovodi se pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku. U Požarevcu kampanju je podržalo gradsko rukovodstvo i Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Požarevca.