Mc P Pomoc 01

U Malom Crniću: Javni čas pružanje prve pomoći na temu „Kardiovaskularna reanimacija”

BRANIČEVSKI OKRUG MALO CRNIĆE VESTI

Crveni krst Malo Crniće, organizovao je javni čas prve pomoći kome su prisustvovali radnici Opštinske uprave, predstavnici javnih preduzeća i ustanova opštine Malo Crniće, zainteresovani građani, ali i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikomMališom Antonijevićem i predsednicom SO-e, Gorankom Stević.

Prisutne je pozdravila Danijela Cvejić, predsednica Crvenog krsta Malo Crniće:

„…Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i danas prisustvuju ovom javnom času o kome ćemo razgovarati i naučiti kako se pruža prva pomoć u određenim situacijama. Ovo je još samo jedna akcija Crvenog krsta, u nizu akcija koje smo planirali, a koje će pokazati koliko volimo ljude oko sebe, koliko smo humani, spretni i spremni da učimo, kako bismo pomogli nekome u nevolji…“, rekla je Danijela Cvejić.

Tema je bila „Kardiovaskularna reanimacija- KPR“ , a predavanje su održali dr. Emad Eslem, i dr Imran Olian. Veoma interesantno i korisno predavanje, za sve građane, kada je pružanje prve pomoći u pitanju, od strane lica koje nisu zdravstveni radnici.

c14-300x300

„…Da bi pomogli drugima, moramo pomoći prvo sebi. Treba reagovati brzo, smireno, znalački, dok ne stigne Služba hitne pomoći. Dakle, ne smemo dozvoliti da nas uhvati panika, reagovati nepromišljeno i povrediti sebe…u tom slučaju pomoć licu koja je neophodna će izostati. Ako osoba ima srčani zastoj, najkritičnija su prva tri minuta. Najpre treba proveriti svest i da li osoba diše, pozvati nekoga u pomoć, pokušati sa grudnom kompresijom…..“, rekao je Emad Eslem i zajedno sa dr Imranom Olianom demonstrirao pružanje prve pomoći pri pokretanju rada srca ljudskog bića, ali i u nekim drugim situacijama.

 

U pružanju prve pomoći metodom „pumpanja grudnog koša“, oprobali su se zamenik predsednika Opštine, Daniel Surdulović i Velimir Jović.

 

Autor Zorka Stojanović

Foto Biblioteka SRBOLjUB MITIĆ Malo Crniće