Prijem Grčka

Upriličen prijem za goste iz Grčke

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

U požarevačkom gradskom zdanju juče je upriličen prijem za goste iz Grčke, tačnije bratskih i prijateljskih gradova Janjine, Iraklije i sa Lefkade.

Goste je primio predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, koji je tom prilikom rekao da je uvek lepo videti prijatelje koji Požarevac mogu zvati svojom kućom:

Društvo Srpsko- Grčkog prijateljstva ovde je izuzetno aktivno, ponajviše zbog velikog broja vaših sunarodnika koji su bili i jesu i naši sugrađani. Bratimljenje naših gradova i sela je samo prirodni nastavak svega toga, ali ponajviše jednog fenomena koji, čini mi se, nije do sada objašnjen. Govorim o fenomenu bliskosti naša dva naroda koje povezuje zajednička vera i relativna blizina naših zemalja, ali ne samo to. Uveren sam da bi Srbi voleli Grke i Grci Srbe i da su na različitim stranama naše planete i različitih verskih ubeđenja. Smatram da je za našu bliskost najviše zaslužan temperament koji delimo, ali i ljubav prema životu i ljudima koji, kao i mi sami, se raduju prijatelju i žele da se oseća kao kod kuće. Zato i mi Požarevljani danas želimo da se osećate kao da ste u svojoj Irakliji, Lefkadi ili Janjini a naša najveća i jedina nagrada biće vaši osmesi i zadovoljstvo. Nadamo se da će oni među vama koji su već nekada bili u Požarevcu primetiti da smo između dve godine promenili naš grad u pozitivnom smislu. Ponajviše zbog toga što, isto kao što želimo da Požarevac učinimo što boljim za život naših građana u njemu, želimo i da ga učinimo atraktivnim za one koji dolaze da vide njegove lepote i turističke atrakcije.”

Foto: Gradska uprava

U ime društva Srpsko-Grčkog prijateljstva Rista Kolonjas, prisutne goste je pozdravio dr Miroljub Manojlović istoričar koji je podsetio na istorijske veze Grčke i Srbije, ali i Požarevca i Iraklije zato što je za vreme Prvog svetskog rata u Požarevcu u izbeglištvu boravilo nekoliko hiljada Grka, a neki od njih i dan danas imaju svoje potomke u Požarevcu.

Jorgos Kucakis, gradonačelnik Iraklije zahvalio se na toplom prijemu u Požarevcu i istakao je da grčki narod nikada neće zaboraviti ono što su požarevljani učinili za njih za vreme Prvog svetskog rata.