Uskršnji etno festival u Poljani

Kultura Požarevac Vesti

Drugog dana Uskrsa, u ponedeljak, u porti manastira Sestroljin u Poljani održava se Uskršnji etno festival.

U duhu srpske tradicije i očuvanja starih zanata, spremanja etno hrane i očuvanja drugih srpkih običaja na teritoriji grada Požarevca organizuju se etnofestivali i manifestacije. Jedna od takvih je i Uskršnji etno festival koji se drugog dana Uskrsa održava u porti manastira Sestroljin u Poljani ove godine po 18.put.   Priređivači manifestacije su Turistička organizacija Grada Požarevca, Mesna zajednica Poljana, Crkvena opština Poljana i KUD „Mladost“ iz Poljane, a pokrovitelj Grad Požarevac.

Na festivalu će se predstaviti dvadesetak etno sekcija. Predstaviće se i KUD-ovi iz Poljane, Drmna, Topole, Aleksinca, kao i sa Kosova i Metohije. Po tradiciji na manifestaciji biće biran najlepše uređeni štand, najorginalnije jelo, najlepše uskršnje jaje, a biće i održano  takmičenje u kucanju uskršnjim jajima. Biće organizovano i takmičenje u tradicionalnim igrama – nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena i trci u džakovima.

Pre nego što je sazidana crkva 1897. godine, u periodu posle oslobađanja od Turaka i Drugog srpskog ustanka, narod ovog sela okupljao se u zaseoku Rudež, drugog dana Vaskrsa, i tada su sveštenici iz manastira Zaova donosili pričešće i pričešćivali one koji nisu mogli prvog dana da prisustvuju Vaskršnjoj liturgiji.

Uskršnji Etno festival počnje u 10 sati.