Grad Pozarevac

VANREDNA SITUACIJA u Ljubičevu

Vesti

U ergeli Ljubičevo pojavila se zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV) kod jednog konja, koji je u međuvremenu “uspavan”.

Rešenjem veterinarske inspekcije zabranjen je ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama u krug ergele, a na predlog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Požarevca proglasio je vanrednu situaciju na području naselja Ljubičevo.

Veterinarska inspekcija je naložila JP „Ljubičevo“ da izdvoji obolele životinje, uvede obavezu korišćenja zaštitne opreme kod zaposlenih, zabrani kretanje konja van ergele i dovođenje novih grla i osim zaposlenima, zabrani ulazak u ergelu.

Takođe je naloženo i da se ograniči ulazak pasa, mačaka i divljih životinja, kao i da se detaljno, svakog dana, peru i dezinfikuju štale i oprema, izvrši deratizacija i dezinsekcija…
Ove mere sprovodiće zaposleni, veterinarska ambulanta, Veterinarski institut, kao i služba zoohigijene JKP Komunalne službe.

Krpeljski encefalitis konja je ozbiljna zarazna bolest od koje oboljevaju i ljudi i životinje, ali se prenosi isključivo ujedom krpelja. Glavni simptomi su glavobolja, povraćanje, poremećaji svesti i fokalni neurološki znaci. U slučaju uboda krpelja treba se odmah obratiti medicinskoj ustanovi.

– See more at: http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=340329&title=Vanredna+situacija+u+Ljubi%c4%8devu#sthash.XpBu8Ebd.dpuf

Извор: Vanredna situacija u Ljubičevu