Turnir

ZAVRŠEN PETI MEMORIJALNI TURNIR „PETAR CVEJIĆ” U MALOM FUDBALU 3 NA 3 U MESNOJ ZAJEDNICI SOPOT

SPORT

Pre dvadesetak godina u našem gradu skoro sva deca su se bavila nekim sportom. Košarka je bila aktuelna zbog novih uspeha naše reprezentacije posle sankcija, rukomet se pratio, ali je i dalje najveći broj dece igrao fudbal. Neki su igrali veliki, 11 na 11, neki mali, 5 na 5, a ispred Mesne zajednice „Sopot“ klinci su jedva čekali da se skupe i odigraju „partiju 3 na 3“.

Ne treba tu mnogo filozofije, 6 igrača, 4 cigle (po dve umesto svake stative) i lopta (bilo kakva). Tih godina krajem dvadesetog veka bilo je dosta entuzijasta koji su želeli da naprave nešto u sportu, pa makar i u svojoj „mali“. Jedan od njih, seo je, napisao pravila i rešio da organizuje turnir u malom fudbalu 3 na 3. Nenad Stojanović-Bule, bivši golman FK Sopot je možda i prvi čovek u Srbiji (tada Jugoslaviji) koji je ozvaničio igru 3 na 3 po jedinstvenim pravilima i tada je sve počelo.

Igralo se u letnjem terminu, a Požarevac nije tada ni imao pravi turnir u bilo kakvom fudbalu. Sedmojulski turnir je obnovljen kasnije, a njegova egzistencija je i danas dok ovo pišem ponovo veoma neizvesna. Svi su imali priliku da se oprobaju. Kategorija ili dve za školski uzrast, pa onda seniori i naravno neizbežni veterani. Najveći majstori tog vremena su osvajali ovaj turnir, a ja ću samo neke da pomenem: Peda Ranđelović, Raka Milosavljević, Ljuba Nikolić, a od mlađe garde Arsa, Komarac, Deja.

Turnir je povremeno menjao organizatora, a konačno je prestao da se igra 2007.godine. Tada su već neki novi klinci bili na sceni platoa ispred MZ Sopot: Citra, Gosta, Kornja…

Zbog nedostatka entuzijazma ili nečega drugog, turnir se nije igrao sve do 2013.godine. Nova era je počela tad, ali zapravo sadašnji naziv turnira je povezan sa 2012.godinom, kada je u saobraćajnoj nesreći tragično preminuo žitelj ovog dela grada, naš drug i brat, saigrač i prijatelj Petar Cvejić. Savet Mesne zejednice tada donosi odluku da se turnir obnovi i dobije naziv „Memorijalni turnir Petar Cvejić“. Tadašnji predsednik Saveta, Dejan Vitomirac predlaže da Mesna zejednica organizuje turnir, što je jednoglasno usvojeno.

Te 2013.godine održan je prvi memorijal „Petar Cvejić“. Igralo se „peticom“, teren je bio u osrednjem stanju, zaštitna žica nije postojala… Ipak, ništa od toga nije smetalo majstorima igre na petoparcu da zabave mnogobrojnu publiku koja je željno iščekivala obnavljanje turnira. Mlađih kategorija je bilo, ali primetno slabijeg odziva nego pre petnaestak godina.

Naredne godine, organizator ulaže velike napore da poboljša uslove na turniru. Organizuje se promocija turnira, kupuju se lopte „četvorke sa tegom“, ograđuje se teren iza golova i svake naredne godine turnir dobija na sve većem značaju.

Pomenućemo ekipe koje su osvajale turnir u poslednjih pet godina: „Penjarol“ (najbolji igrač turnira Dušan Kostić), SR Izolator (najbolji igrač Bojan Stojadinović), Kafana Tulba (najbolji igrač Boban Jovanović), Alexa Sofa (najbolji igrač Miloš Milosavljević) i Reglaža trapa Bata (najbolji igrač Jovica Karanović).

Verovatno jedini turnir u fudbalu u Požarevcu trenutno, zaslužuje da i dalje bude održavan, negovan, i niko nema pravo da prekine njegovo održavanje, ako ni zbog čega drugog, zbog tradicije i jedinstvenosti koju ima. Povrh svega toga sada nosi i ime našeg Pere. Peti memorijal „Petar Cvejić“ u malom fudbalu 3 na 3 u organizaciji MZ Sopot je upravo završen, podeljeni su pehari, medalje, zahvalnice, diplome, majice… Vidimo se sledećeg juna!

 

autor teksta je jedan od najzaslužnijih ljudi za postojanje ovog turnira – Milan Miletić

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)