Zbog HLADNOG talasa najveći CENOVNI SKOK zabeležiće jagoda, trešnja i kajsija. Cena maline kao i lanjska

Vesti

Cena voća na pijacama u Srbiji bi ove godine mogla da bude čak dvostruko viša od prošlogodišnje, prognoze su stručnjaka za voćarstvo sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta docenta Nenada Magazina. On naglašava da su tome najviše doprinele nedavne snežne padavine i niske temperature, a kako prenosi Blic najveći cenovni skok zabeležiće jagoda, trešnja i kajsija.
Izostali i oprašivači
Magazin navodi da je hladni talas, koji je našu zemlju zadesio u martu i aprilu, voćarskim kulturama naneo priličnu štetu, dodavši da su najviše stradale trešnja i jagoda. On ističe da, osim hladnoće, za razvoj voćaka nije dobro ni to što trenutno nema pčela i bumbara, pa samim tim nema ni oprašivanja, tako da su okolnosti vrlo loše.
Rast cena voća ograničava slabija kupovna moć
Kako smatra Nenad Magazin, najviše bi mogla da poskupi kajsija, jer ona trenutno ima nisku prodajnu cenu. On prognozira da bi cena tog voća mogla da skoči i za 100%, odnosno da na pijaci košta čak 200 din/kg.
Ukoliko se uzlazni cenovni trend nastavi, kupci će za kilogram najkvalitetnije trešnje morati da izdvoje 350 dinara, dok cena jagode ni u jeku sezone neće padati ispod 100 din/kg. Magazin, međutim, napominje da je kupovna moć stanovništva u Srbiji ograničena, pa će to svakako biti jedan od odlučujućih faktora u formiranju cena voća na tržištu.

Voće najskuplje u Beogradu i Vojvodini
Nenad Marić, vlasnik preduzeća koje se bavi veleprodajom i izvozom voća, smatra da će biti nivelacije cena voća, a ona će se razlikovati od regiona do regiona Srbije. Marić napominje da će najviš cene, kao i do sada, biti u Beogradu i Vojvodini, malo niže u istočnoj Srbiji, a najniže na jugu naše zemlje.
Cena ovogodišnje maline kao i lanjska
Marić zaključuje da će poskupljenje takođe osetiti ljubitelji malina i kupina, jer su prognoze ukazivale na to da će njihova cena biti manja od 200 dinara. Ipak, s obzirom na novonastalu situaciju, sada je gotovo izvesno da će one biti na prošlogodišnjem nivou, odnosno da će se njihova cena kretati između 200 i 240 dinara

U 2017. prognozirano 30% manje roda

Predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić na sastanku Asocijacije poljoprivrednih proizvođača „Malinari Srbije“ ( prisustvovali su predstavnici 37 udruženja iz cele države), izjavio da je priča o padu cene maline zbog hiperprodukcije lažna, napomenuvši da će ove godine u celoj Sribiji biti proizvedeno oko 30% manje malina. Prema Terzićevim rečima, problem nije u količini naše maline, već u nekontrolisanom uvozu koji je prošle godine (2016) iznosio gotovo 20 hiljada tona, a veliki problemi su nastali i zbog toga što su hladnjačari mešali sorte vilamet i polku.