Folklor Bubu[inac 02

KUD „Branko Radičević“ iz Beške pobednik Festivala folklornih ansambala Srbije

Kultura Požarevac Vesti

Centar za kulturu Požarevac bio je domaćin republičke Smotre folklornih ansambala Srbije, koji je održan u organizaciji Saveza folklornih ansambala Srbije, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Požarevca. Nastupili su ansambli koji su učestvovali na međuokružnim takmičenjima u Novom Pazaru, Užicu, Gračanici, Inđiji i Smederevu.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je istakao da bez široko razvijenog amaterizma nema uspešnog razvoja kulture i umetnosti u društvu.

Folklor Bubu[inac 05
Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Srbije.

„Savez ima jasnu ideju i viziju kako da umreži amatere i profesionalce, pa je uspešno okupio eminentne stručnjake iz sveta folklornog stvaralaštva, koreografe, etnologe, etnomuzikologe, folklorne pedagoge, profesionalne igrače i na taj način učinio ih dostupnim mnogim amaterima kroz različiti vid edukacije i saradnje. Na ovaj način Savez je otpočeo tešku, ali vrlo važnu misiju modernizacije folklornog stvaralaštva u amaterizmu u nameri da podigne umetničke domete na folklornim scenama širom Srbije na viši nivo, bazirajući se na čvrstim temeljima naše narodne tradicije, tradicionalnom obliku igre, pesme, običaja, kao i narodnih nošnji“, rekao je Ivanović.

Folklor Bubu[inac 03

Ispred Saveza folklornih ansambala Srbije predsednik Igor Gudić se zahvalio gradonačelniku Požarevca i Ministarstvu kulture na velikoj podršci u organizaciji ove smotre. On je istakao da Savez čini 118 kulturno – umetničkih društava i oko 22.500 amatera, koji se trude da sačuvaju tradiciju, pesmu, igru i kulturu našeg naroda.

Folklor Bubu[inac 06
Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je podsetio da su amateri najveći čuvari naše tradicije i običaja. Razlog tome, je što na najbolji način, kroz dela, prikazuju mlađima i podsećaju starije, koliko su lepi svi delovi Srbije. Požarevac i okolina imaju veliki broj kulturno-umetničkih društava, te tako čuvaju od zaborava tradiciju i kulturu.

Pobednik Festivala je KUD „Branko Radičević“ iz Beške, drugo mesto osvojio je ANIP „Smederevo“ iz Smedereva, treće KUD „Soko“ iz Inđije i četvrto KUD „Bubušinac“ iz Bubušinca. Peto mesto zavredeo je KUD „Impol Seval Sevojno“ iz Užica, šesto Folklorni ansambl opštine Malo Crniće, a slede KUD „Ivo Lola Ribar“ iz Krčedina, KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice, KUD „Golija“ iz Novog Pazara i KUD „Dimitrije Tucović“ iz Beograda.

Za najautentičniji prikaz narodne nošnje nagrađen je KUD „Soko“ iz Inđije, dok je najbolji orkestar u funkciji ansambla, orkestar Milenka Martića, KUD-a „Branko Radičević“ iz Beške. Najbolji umetnički rukovodilac je Nikola Tomić, najbolji vokalni solista Igor Stević iz KUD-a „Bubušinac“, dok je priznanje za najbolje muško i žensko pevanje pripalo KUD- u „Batajnica“. Fond novčanih i materijalnih nagrada koje su dodeljene ansamblima iznosi 1,2 miliona dinara, a za prva tri plasirana anasambla pored novčanih nagrada obezbeđene su i postavke novih koreografija eminentnih koreografa, narodna nošnja.

Savez folklornih ansambala Srbije formiran je 2020. godine tokom pandemije. Broji 118 amaterskih kulturnih društava, tj. 22.500 amatera i zaljubljenika u narodnu igru i nošnju.

Foto: P.J.