Nedelja Crvenog krsta obeležava se od 8. do 15. maja, nizom akcija posvećenih dobrovoljnim davaocima krvi, socijalno ugroženim porodicama, volonterizmu, kao i najmlađim sugrađanima

Društvo Požarevac Vesti

Nedelja Crvenog krsta se obeležava svake godine od 8. do 15. maja nizom akcija posvećenih dobrovoljnim davaocima krvi, socijalno ugroženim porodicama, volonterizmu, kao i najmlađim sugrađanima. Jedan od akcija je i paket za novorođenu bebu u požarevačkoj bolnici.

Foto:P.J.

Svake godine od 8. do 15. maja obeležava se Nedelja Crvenog krsta sa akcentom na humanost, volonterizam, pomoć socijalno ugroženom stanovništvu i novorođenim bebama. Požarevački Crveni krst obeležavanje započinje Đurđevdanom, slavom porodice Ranković, u čijoj je kući smeštena požarevačka organizacija.

Tokom Nedelje Crvenog krsta biće organizovane i dve akcije dobrovoljnog davanja krvi. Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja, jer je tog dana rođen Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a slogan ovogodišnjeg obeležavanja je „Sve što činimo, činimo od srca“.

Foto: CK Požarevac

U sredu, 10. maja planiran je obilazak svih korisnika servisa „Pomoć u kući“.

U okviru Nedelje Crvenog krsta, biće obeležen i 11. maj, Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, kada će se požarevački Crveni krst na posebnoj svečanosti zahvaliti svim humanim ljudima koji su učestvovali u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Kao kruna obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, biće uručeni poklon paketi majkama koje se budu porodile od 8. do 15. maja u Opštoj bolnici Požarevac.

Foto: P.J.

OSNIVANjE CRVENOG KRSTA U POŽAREVCU

Pododbor Crvenog krsta u Požarevcu osnovan je 1876. Godine, nedugo posle osnivanja Crvenog krsta u Srbiji.

Prvi predsednik pododbora bio je Čedomilj Popović, potpredsednik Sava Jovanović, delovođa Jovan Vrlković, blagajnik Radojko Dimitrijević i odbornici Dr. V Janjevski, Vujica Dobrnjac, Hadži Tika Nikolajević, Ćira Cveić, Jovan Bademljić, Đorđe Cvetković, Đorđe Pavlović, Ilija Protić, Moma Anaf, i Đorđe Tešić.

Ovi ljudi predstavljaju pokretače i utemeljivače Crvenog krsta u Požarevcu i njima duguju veliku zahvalnost sve kasnije generacije kako aktivista i dobrovoljaca Crvenog krsta tako i svi građani Požarevca kojima je pomoć ikada zatrebala i kojima će zlu ne trebalo ikada zatrebati.

Crveni krst u Požarevcu je od svog osnivanja učinio i čini mnogo kako za građane grada Požarevca tako i šire uklučujući se u akcije Crvenog krsta nekadašnje Kraljevine Srbije, zatim Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ pa sve do današnjih dana i samostalne države Srbije. Istorija Crvenog krsta u Požarevcu je dakle duga i burna kao i istorija grada Požarevca i države koja je u prethodnih sto četrdeset sedam godina prolazila kroz mnogobrojne ratove, stradanja, glad, bedu…

Crveni krst se uvek nalazio tu da pomogne, ohrabri ljude i u doba najvećeg stradanja i patnje ali i da pomogne stanovništvu u stanju socijalne potrebe, unapredi svest o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva, podigne obrazovni nivo stanovništva (opismenjavanje stanovništva), organizuje akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi, akcije borbe protiv alkoholizma, droge i drugih bolesti…

Foto: Poportal

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je međunarodna, humanitarna organizacija sa sedištem u Ženevi. Osnovao ju je Anri Dinan 1863. godine u Ženevi sa osnovnim ciljem ublažavanja ljudske patnje, zaštite ljudskog života i zdravlja kao i osiguravanje poštovanja ljudskog bića.

Izvor: SatTv/Poportal